Elke zondag om 19:50 uur op NPO 3!

 • Fotoverslag: Floortje op Restoration Island.

  Floortje bezoekt David op een bijna onbewoond eiland.

 • In het uiterste noordoosten van Australië bezoekt Floortje de 69-jarige David Glasheen op Restoration Island. David woont hier al ruim twintig jaar in z’n eentje op een verder onbewoond eiland. 

   

  Floortje vliegt vanuit Nederland naar Sydney. Vanaf hier moet ze nog zo'n 4000 kilometer afleggen om bij het afgezonderde eiland te komen. Via Cairns vliegt Floortje naar dit kleine vliegveldje bij Lockhart River dat door Australiërs ook Iron Range Airport wordt genoemd.


  Vanaf Lockhart River is het nog een paar uur rijden in een oude jeep over verlaten zandweggetjes.


  Na drie dagen reizen komt Floortje aan op een piepklein strandje waar David haar komt ophalen.


  David woont helemaal in zijn eentje op Restoration Island en ziet amper andere mensen. Hij is dan ook ontzettend blij om Floortje te zien.

  Hoewel het altijd een bewust keuze is geweest om alleen te gaan wonen op een afgelegen eiland is David toch op zoek naar iemand die hem kan vergezellen. Hij plaatste een advertentie op een datingsite en dat werd opgepikt door de media. Hij kreeg duizenden reacties maar vooralsnog heeft hij niemand gevonden die bij hem wilde blijven.
   


  Na een korte boottocht komen ze aan bij de woonplaats van David: Restoration Island. Een bijzonder klein eiland: het is met een oppervlakte van 0.26 km2 ongeveer tien keer kleiner dan Rottumeroog.


  Op het kleine eland woont David in een hut die zelf heeft gebouwd van drijfhout. 


  Maar David heeft ook gedacht aan het geringe aantal gasten. Hij bouwde namelijk  een apart gebouw voor bezoekers zoals Floortje. Helaas niet voorzien van vier muren, maar slechts twee.
   


  David woont hier al sinds 1993 en least sindsdien 1/3e van het eiland dat zijn naam dankt aan een Britse admiraal; William Bligh. Hij reisde tussen de 17e en 18e eeuw naar het eiland en noemde het Restoration Island omdat er bij aankomst zo veel voedsel aanwezig dat de hele bemanning weer kon opladen.


  Ook voor David is er anno 2014 nog voldoende voedsel. De maaltijden bestaan voornamelijk uit zelf gevangen verse vis. 
   

  Dit was deel 1 van het fotoverslag, klik hier voor deel 2